Informatia

    Nimeni nu stie precis , cine a inventat inghetata, insa e stiut, ca acest eveniment sa petrecut cu multe secole pana la era noastra. Inainte ca oamenii sa invete a pregati inghetata, ei au incercat sa produca ceva asemanator si la diferite popoare avea numiri variate. Aceste dulciuri racoritore se faceau in temei din vin racit ori suc de fructe. Alexandru cel Mare ,care a trait pe la mijlocul secolului al 4-le de pana la nasterea lui Xristos a fost si un mare admirator al "inghetatei," al acestui produs.

   Imparatul Romei Neron la inceputul erei noastre trimetea slugile in munti pentru a aduna zapada pentru aceste "delicatese". Unii istorici considera ca inghetata a fost inventata de chinezi aproximativ 4 mii de ani in urma, atunci cand au inceput a adauga la zapada un amestec din orez si lapte.

   Intorcandu-se in Italia in anul 1295 dupa o calatorie prin Rasaritul Departat, Marco Polo a adus cu el reteta pregatiri a catorva feluri de "compozitie racoritoare" si a povestit, ca chinezii o consuma de mii de ani. Dupa aceasta, bucatarii italieni au inceput sa pregateasca doua feluri de aceste dulciuri: pe baza de apa si de lapte. Unii considera, ca anume lui Marco Polo ii apartine ideea de a adauga lapte in "inghetata", si de acea anume el poate fi considerat creator al primei inghetate. Receptura inghetatei a patruns din Italia in Franta, Germania si Anglia.

   In anul 1533,cind Ecaterina Medici se casatoria cu ducele de Orlean la masa de nunta sa servit, ceva asemanator cu inghetata contenporana. Se vorbeste ca bucatarii italieni au pregatit 34 de feluri de aceste dulciuri si in decursul celor 34 zile al ceremoniei de casatorie serveau la masa cate un fel. Bucatarii francezi in curand au insusit tehnologia prepararii "inghetatei" si au inceput s-o serveasca in forma de sfere, bile asa cum se face acum in toata lumea. In anul 1560 medicul spaniol pe numele Blasius Vilafranca a inventat procesul stropirii ghetii si a zapezii cu silitra , ca sa congeleze mai bine compozitia din frisca, fructe si mirodenii. Aceasta a adus la inventia primului "congelator" pentru inghetata. Procesul congelarii se petrecea cu ajutorul a doua sfere metalice, intre care se maruntea gheata. Ingredientele inghetatei se gaseau in interiorul sferei mai mici, ele erau zbatute si lasate pentru congelare. Cand dulciurile congelate au ajuns in Marea Britani unde pe la mijlocul secolului 17, ele ii placuse asa de mult regelui Charles. ca el a interzis pregatirea si servirea inghetatei in afara curtii regale. Dupa moartea regelui, bucatarii lui au capatat posibilitatea de a impartasi reteta si altora. Cu toate acestea in decursul multor ani inghetata era un dulci de desfatare numai pentru nobilime.

   Mai tarziu in anul 1670 bucatarul din Palermo a deschis la Paris o braserie (cafenea) unde se servea inghetata si serbet tuturor doritorilor. Acest desert a devenit atat de popular, incat in curand cu el au inceput sa fie ospatati (tratati) si in alte cafenele, iar bucatarii au inceput sa adauge mai multa frisca. Si in curand sau apropiat de inghetata de astazi asa de obisnuita pentru noi, acea inghetata se numea "gheata de lapte", "gheata din frisca", si chiar "gheata din unt".

   Numai atunci cand acest product a inceput sa fie consumat de colonistii din America de Nord el a capatat denumirea sa de astazi - "inghetata". De la inceput el era numit "frisca rece" tot asa cum noi spunem "ceai rece" sau "cafea rece" chir si insasi denumirea inghetata crea senzatia frigului.

   Catre inceputul razboiului dintre Nord si Sud in America de Nord au aparut primele magazine de vanzare a inghetatei. Acest dulci racoritor era adorat chiar si de Presedintii Tarii. Primul Presedintei George Washington adora foarte mult inghetata. Se spune ca numai intr-o vara el a cheltuit (pentru inghetata) sute de dolari. Thomas Jefferson si James Madison al 3-lea si al 4-lea Presedinti al SUA tot erau mari amatori de inghetata. Sotia celui de al 4-lea Presedinte, Dolly Madison a servit inghetata de capsuna la dineul consacrat realegerii barbatului pentru a doua Presedintie.

   Dupa multi ani, in anul 1846, lady Nansy Johnson a inventat un mixer-congelator manual pentru inghetata. De atunci a devenit cu mult mai usor a pregati inghetata in conditii casnice.

   Prima fabrica de producere a inghetatei a construit-o 6 ani mai tarziu - in 1851 - Jacob Fassel. El castiga pentru viata cu vanzarea laptelui si nu stia ce sa faca cu frisca. Atunci a hotarat sa produca din ia inghetata si a abandonat vanzarea laptelui, deoarece inghetata se comercializa grozav. Fassel a investit in producerea inghetatei tot capitalul sau. In curand el a construit fabrici noi la Washington, Boston si New-York. Jakob Fassel este considerat parintele industriei de producerea a inghetatei.

  In secolul 19 apare crem-soda si o bautura din lapte congelat. Inghetata din frisca cu adaos de fructe, sirop, nuci etc. a fost pregatita in anul 1881 in localitatea cu denumirea "Two Rivers" (doua rauri) statul Visconsin in magazinul pentru inghetata a lui Ed Berners. Ia se servea numai duminica si costa 5 centi.

   Chiar si dupa construirea primei fabrici de producere a inghetatei, inca multi ani inghetata se producea dupa metoda veche - cu ajutorul sferelor metalice. Inghetata in pahar de vafele si de hartie a aparut la inceputul secolului 20.


   Multi ani la rand inghetata se producea numai dintr-un lot care nu se pastra, ci se realiza dintr-o data. In anul 1925 Clarence Vogt din Luisville, statul Kentukki a inventat un congelator (permanent). In curand pretutindeni au aparut tarabe, gherete in care se vindea inghetata. Acest dulci a devenit mai popular, de cat celelalte delicatese.

   Astazi fiecare nord american consuma in mediu cate 24 qt (mai mult de 20 de litri) de inghetata pe an. SUA produce si consuma mai multa inghetata, decat orice alta Tara din lume, si aceasta o face sa fie centrul mondial al inghetatei. Anual SUA produce mai mult de 900 milioane galoane de inghetata. Cea mai populara inghetata e cea de vanilina.

   In anul 1984 Presedintele SUA a declarat luna Iulie - Luna nationala a inghetatei, iar a doua duminica a lunii Iulie - Ziua nationala a inghetatei, astfel omagiind popularitatea acestui produs racoritor in SUA.

HAT
  • Cotă: